Η Ψυχολογία πίσω από το Γκουγκλάρισμα

Ίσως αναρωτιέστε, πως θα σας χρησίμευε ένα τέτοιο άρθρο. Η αλήθεια είναι ότι αν στα επαγγελματικά σας σχέδια, βρίσκετε το SEO τότε πιστεύω ότι σας αφορά. 

SEO (Search Engine Optimizatiom), δηλαδή όλες εκείνες οι ενέργειες που έχουν στόχο να εμφανιστεί η ιστοσελίδα σας στις 10 πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων της Google.

Πολλές φορές μέσα από τα άρθρα μου, αλλά και μέσα από τις υπηρεσίες της RainThread, θα διαβάσετε ότι το πρώτο βήμα και το πιο σημαντικό είναι το Keyword Research, δηλαδή η έρευνα των λέξεων-κλειδιών.

Αυτό που κάνουμε είναι να ανακαλύψουμε ποιες λέξεις πληκτρολογούν οι χρήστες στην Google όταν αναζητούν μια επιχείρηση σαν την δική σας.  Για αυτή την έρευνα χρησιμοποιούμε ειδικά εργαλεία, τα οποία στην ουσία μας δείχνουν πόσες χιλιάδες αναζητήσεις πραγματοποιούνται για μια λέξη-κλειδί. Αυτός ο αριθμός μας λέει πόσο δημοφιλής  είναι η λέξη και σε ποιο επίπεδο κυμαίνεται ο ανταγωνισμός που θα συναντήσουμε. Ωστόσο αυτή η διαδικασία είναι το δεύτερο σκέλος της έρευνας. Πριν μετρήσουμε την απόδοση των λέξεων-κλειδιών, πρέπει πρώτα να τις εντοπίσουμε.

Εντοπίζοντας τις σωστές λέξεις-κλειδιά

Σε κάποιους κλάδους, ίσως φαίνεται ότι η σωστή λέξη-κλειδί είναι τόσο προφανής όσο και το χρώμα των ματιών σας. Είναι όμως; Είναι η κατάλληλη λέξη-κλειδί για εσάς; Μπορούν οι εταιρικοί σας πόροι να υποστηρίξουν αυτή την λέξη-κλειδί; Υπάρχουν εναλλακτικές; 

Ας απαντήσουμε όμως στα ερωτήματα ένα-ένα.

Το μεγαλύτερο “μπλέξιμο” ανάμεσα στην επιχείρηση και στο κοινό της είναι, η ορολογία. Πολλές επιχειρήσεις έχουν την εντύπωση ότι οι χρήστες αναζητούν στην Google τις  “αυστηρές” ορολογίες που περιγράφουν αυτό που προσφέρουν. Αυτό βέβαια θα ήταν το ιδανικό. Όμως δεν συμβαίνει πάντα. Εδώ η απάντηση κατά κάποιον τρόπο μας έρχεται από την Ψυχολογία:

Μάθηση και Μνήμη. Δύο πολύπλοκες διαδικασίες που η ανάλυσή τους δεν μας αφορά άμεσα. Μας αφορά όμως το αποτέλεσμα που έχουν. 

Και για να μην πηγαίνω πολύ μακριά, θα σας φέρω σαν παράδειγμα την λέξη-κλειδί “SEO“. Ας αρχίσουμε από το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές που την έχω πει προφορικά 7 στους 10, νομίζουν ότι αναφέρομαι στην λέξη “CEO“. Και ενώ τους διορθώνω, τονίζοντας το “S”,  σε δεύτερο χρόνο ο  χρήστης αναζητά την λέξη CEO, η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Search Engine Optimization.

Αν την πω στα ελληνικά “Βελτιστοποίηση στις μηχανές αναζήτησης“, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Βέβαια εδώ βοηθάει το Google Suggest. Δηλαδή αν κάποιος πληκτρολογήσει “βελτιστοπ….” κατά πάσα πιθανότητα θα του προταθεί το σωστό keyword. Όμως πόσοι πραγματικά θυμούνται την λέξη “Βελτιστοποίηση“; Τα εργαλεία μας λένε, ελάχιστοι. Άρα δεν μας συμφέρει να επικεντρωθούμε σε μια λέξη που έχει ελάχιστη απόδοση. 

Ακόμα κι αν θέλουμε να εκπαιδεύσουμε το κοινό μας να γνωρίζει την ορολογία της δουλειά μας, τι θα γίνει μέχρι να το πετύχουμε; Δεν θα μας βρίσκει κανείς!

Αναλογιστείτε, αν για αυτό το άρθρο είχα επιλέξει τον τίτλο “Keyword Research για μια επιτυχημένη Search Engine Optimizaiton καμπάνια“. 

To 95% των επιχειρήσεων κάνει λάθος εκτίμηση

Από τα στατιστικά των επιχειρήσεων που μας προσεγγίζουν για να τους βοηθήσουμε στο SEO, έχουμε διαπιστώσει ότι το 95% κάνει λάθος εκτίμηση των λέξεων-κλειδιών που πιστεύουν ότι είναι οι σωστές. Και με το “σωστές”, εννοώ τι πραγματικά αναζητούν οι χρήστες. 

Αυτό συμβαίνει όχι επειδή οι επιχειρήσεις δεν ξέρουν, αλλά επειδή  δυσκολεύονται να αποστασιοποιηθούν από τον ίδιο τους τον εαυτό.

Πάμε να δούμε το επόμενο ερώτημα που έθεσα. Μπορεί μια επιχείρηση να υποστηρίξει την απόλυτη λέξη-κλειδί;

Όταν η λέξη-κλειδί είναι αυτονόητη

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου πραγματικά κάποιος σκέφτεται ότι το keyword που τον ενδιαφέρει είναι αυτονόητο. Αυτό είναι αλήθεια, ειδικά στις περιπτώσεις όπου ο ίδιος ο κλάδος είναι το keyword. Για παράδειγμα “Συνεργείο αυτοκινήτων“, “Αεροπορικά εισιτήρια“, “Υδραυλικός” κ.ο.κ.

Keywords  σαν τα παραπάνω  έχουν πάρα πολύ υψηλό ανταγωνισμό, διότι όπως ανέφερα και προηγουμένως ταυτίζονται με κλάδους. 

Συμφέρει την επιχείρηση να επενδύσει σε τέτοιου είδους keywords; Η απάντηση εξαρτάται από τρεις πολύ βασικούς παράγοντες:

Η γεωγραφική εμβέλεια αφορά την περιοχή ή τις περιοχές που μπορεί να εξυπηρετεί η επιχείρηση. Για παράδειγμα τα eShop εξυπηρετούν σχεδόν όλη την Ελλάδα ή ακόμα και το εξωτερικό. Επιχειρήσεις με τοπικό χαρακτήρα είναι αυτές που μπορούν να εξυπηρετήσουν μια ευρύτερη περιοχή. Βέβαια στις μέρες μας σχεδόν οποιαδήποτε επιχείρηση, μπορεί να εξυπηρετήσει οποιονδήποτε πελάτη όπου κι να βρίσκεται· αυτό όμως τις περισσότερες φορές συμβαίνει όταν μια επιχείρηση διαθέτει κάτι σπάνιο ή μοναδικό και ο πελάτης δεν μπορεί να βρει το προϊόν ή την υπηρεσία στην περιοχή του ή όταν η επιχείρηση έχει χτίσει ένα δυνατό brand και ο πελάτες θέλει προτίστως να “αγοράσει” το brand και έπεται και το προϊόν.

Για παράδειγμα αν είστε αρχιτέκτονας που ζει και εργάζεται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ίσως να μην έχει πολύ νόημα να εμφανίζεστε στην λέξη-κλειδί “Αρχιτέκτονες“, αφού αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να σας βρει κάποιος που ζει στην Κρήτη, στην Ρόδο ή κάπου πολύ μακριά από εσάς. Φυσικά αν είστε ήδη ένας δημοφιλής αρχιτέκτονας και κάποιος χρειάζεται αποκλειστικά τις υπηρεσίες σας θα σας βρει αναζητώντας το όνομά σας και όχι με το keyword “Αρχιτέκτονες“. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις που το κόστος για λέξεις-κλειδιά υψηλού ανταγωνισμού δεν θα σας φέρουν και τα ανάλογα κέρδη.

Εναλλακτικές λύσεις

Συνεχίζοντας το παράδειγμα με τους Αρχιτέκτονες, ας δούμε κάποιες εναλλακτικές προτάσεις για λέξεις-κλειδιά που πιθανότατα θα είναι και πιο αποδοτικές.

Αποδοτική λέξη-κλειδί: Είναι η λέξη όπου για μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα ενδέχεται να είναι καταλληλότερη σε σχέση με το είδος της επιχείρησης, την γεωγραφική της εμβέλεια και το budget που διαθέτει.

Αν ο Αρχιτέκτονας διαθέτει εξειδίκευση, είτε λόγω εμπειρίας ή σπουδών, τότε η καλύτερη λύση είναι keyword του τύπου: 

Και αν κάποιος θέλει να στοχεύσει και συγκεκριμένη περιοχή, επιλέγει το keyword “αρχιτέκτονες για ανακαίνιση Λάρισα“. 

Αν πάλι ο Αρχιτέκτονας διαθέτει γραφείο αναλαμβάνοντας πάσης φύσεως εργασίες τότε, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να στοχεύσει στις περιοχές που δραστηριοποιείται περισσότερο, π.χ. “Αρχιτέκτονας Λάρισα” ή “Αρχιτεκτονικό γραφείο Λάρισα” κ.ο.κ.

Θυμίζω ότι όταν ο Αρχιτέκτονας ή οποιοσδήποτε επαγγελματίας έχει χτίσει brand τότε οι αναζητήσεις των χρηστών περιλαμβάνουν και το όνομά του π.χ. “Αλεξάνδρα Μαξούρα Αρχιτέκτονας” (μην το αναζητήσετε  παρακαλώ χιχιχιχι δεν θα βρείτε τίποτα).

Η χρυσή τομή

Κλείνοντας αυτό το άρθρο και τιμώντας την χρυσή τομή που τόσο καλά γνωρίζουν οι αρχιτέκτονες , αλλά και επειδή τους χρησιμοποιήσαμε εκτενώς ως παράδειγμα, το φ (η χρυσή αναλογία) στην προκειμένη περίπτωση είναι συνάρτηση του budget, τους είδους και της εμβέλειας της επιχείρησης. Ακόμα κι αν οι βλέψεις σας είναι τα keyword υψηλού ανταγωνισμού που αντιπροσωπεύουν κλάδους, θα πρέπει να ξεκινήσετε από το σημείο όπου δεν θα εξαντληθούν όλοι σας οι πόροι, αλλά ταυτόχρονα να έχετε και ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. 

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας,
Αλεξάνδρα

Χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες;

Πατήστε το κουμπί “Φόρμα Συνάντησης” και ακολουθείστε τα βήματα, διαρκεί περίπου 3 λεπτά. Mε αυτόν τον τρόπο μας βοηθάτε να σας εξυπηρετήσουμε καλύτερα και γρηγορότερα.

Share this:
Αλεξάνδρα Μαξούρα

CRO & Marketing Analyst at Rain Thread 👽Computer Science 🌟Astrophile ♾ Mathematics Lover 😈 Blogger 🎾 Tennis player 📷 Amateur photographer

Top