Δημιουργία περιεχομένου

Γνωρίζω εκ πείρας τόσο προσωπικής όσο και επαγγελματικής ότι η δημιουργία περιεχομένου είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος σχεδόν κάθε επιχειρηματία ή φυσικού προσώπου που θέλει να βρεθεί στα 10 πρώτα αποτελέσματα της Google. Κάποιοι με ρωτάνε αν είναι υποχρεωτικό. Η απάντηση είναι, απόλυτα υποχρεωτικό, όσο πιο υποχρεωτικό γίνεται, υποχρεωτικότατο! 

Και σίγουρα γνωρίζω ότι ταυτόχρονα δεν είναι και απλό. Στις μέρες μας βέβαια υπάρχουν εξειδικευμένοι επαγγελματίες για αυτή την δουλειά που ονομάζονται Content Creators. Όμως τι γίνεται στην περίπτωση που δεν συνεργάζεσαι με έναν content creator;

Τι μπορείς να κάνεις μόνος/η σου

Πριν σου δώσω κάποιες συμβουλές, καλό θα ήταν να βάλουμε ένα πλαίσιο. Κι αυτό γιατί ξέρω ότι ενώ ήδη έχεις διαβάσει κάποιες συμβουλές για αυτό το θέμα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις δεν είναι οι συμβουλές καθ’ αυτές, αλλά οι οι σκέψεις που κάνεις γύρω απ’’ αυτές. Οι πιο συνηθισμένοι ενδοιασμοί που ακούω είναι,  “Δεν έχω χρόνο”, “Δεν ξέρω να το κάνω” ή “Δεν θέλω να το κάνω” και πάει λέγοντας.

Άρα, λοιπόν, ας αρχίσουμε από αυτό. Το να σκέφτομαι “Δεν θέλω να το κάνω”, είναι σαν να λέω ότι θέλω να φάω ένα ωραίο φαγητό,  αλλά δεν θέλω ούτε να το παραγγείλω, αλλά ούτε και να το μαγειρέψω. Αυτό μοιάζει με αδιέξοδο. 

Το “Δεν ξέρω να το κάνω”, μοιάζει περισσότερο με μια παραλλαγή του “Δεν θέλω”. Σίγουρα δεν ξέρεις να το κάνεις, όπως όλοι μας δεν ξέραμε τίποτα πριν ξεκινήσουμε να το  μαθαίνουμε. 

Δεν έχω χρόνο”. Αν πραγματικά δεν μπορείς να εξασφαλίσεις χρόνο να για ασχοληθείς με την δημιουργία περιεχομένου, τότε πραγματικά θα πρέπει να εγκαταλείψεις προς το παρόν την όλη ιδέα. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να δίνεις όλο τον χρόνο σου εκεί. Η καλύτερη λύση είναι να βρεις τον δικό σου ρυθμό, στον οποίο θα μπορείς να μείνεις συνεπείς, ώστε να παραμένεις στην διαδικασία με δημιουργικο τρόπο και ταυτόχρονα να σου δίνει χαρά.

1o βήμα - η αρχή το ήμισυ του παντός

Επομένως το πρώτο και σημαντικότερο βήμα, είναι να δεσμευτείς. Ας υποθέσουμε ότι για αρχή το να δημιουργείς νέο περιεχόμενο 1 φορά την εβδομάδα είναι ένας καλός ρυθμός στον οποίο μπορείς να ανταπεξέλθεις.

2o βήμα

Αποφάσισε ποια μέρα είναι αυτή που θέλεις να δημοσιεύεις το περιεχόμενο σου. Αν υποθέσουμε ότι αυτή η μέρα θα είναι η Τρίτη, τότε αυτομάτως ξέρεις ότι πρέπει να το έχεις έτοιμο από την Κυριακή. Ανάλογα του περιεχομένου βρες έναν ρυθμό για το πότε πρέπει να ξεκινήσεις να το δημιουργείς. Φυσικά κάθε είδος περιεχομένου απαιτεί διαφορετική προετοιμασία και χρόνο, ωστόσο πιστεύω ότι αυτό εξαρτάται περισσότερο από την κλίση σου. Έχω γνωρίσει ανθρώπους που για ένα άρθρο χρειάζονται 15 μέρες, ενώ για ένα video μόλις 15 λεπτά ή το αντίστροφο.

Τείνω να πιστεύω ότι οι περισσότεροι δυσκολεύονται με τα άρθρα, καθώς οι φωτογραφίες είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Ίσως καλό θα ήταν να ξεκινήσεις γράφοντας το πρώτο σου άρθρο, διότι αποτελεί την βάση και για την δημιουργία video. Επιπλέον το video απαιτεί κάποιον αρχικό εξοπλισμό. Αν βέβαια στο ενδιάμεσο θελήσεις να δημιουργήσεις κάποια φωτογραφία ή video, δεν σε σταματάει τίποτα από το να το κάνεις.

Οπότε φτιάξε το δικό σου χρονοδιάγραμμα. Εκπαίδευσε τον εαυτό σου και κατά συνέπεια και το κοινό σου, για την ημέρα που θα δημοσιεύεις το άρθρο σου.

3o βήμα

Ένα άλλο πρόβλημα που ίσως να αντιμετωπίζεις είναι η έμπνευση. Γνωρίζω ότι δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά στην αρχή που μπορεί να μην αισθάνεσαι τόσο άνετα με την συγγραφή άρθρων. Εσύ σίγουρα γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα το είδος της δουλειάς σου, αυτό όμως που μετράει είναι να ξέρεθς τι απασχολεί το κοινό σου αυτή την περίοδο. Με αυτόν τρόπο τα άρθρα σου θα είναι επίκαιρα και χρήσιμα.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις τι είναι αυτό που θέλει το κοινό σου αυτή την περίοδο είναι να διαβάζεις άρθρα από τους leader του κλάδου σου και φυσικά να παρακολουθείς τα συναφή hashtags (ειδικά του Twiiter) και φυσικά μπορείς πάντα να μαθαίνεις τι σκέφτεται το κοινό σου από το ήδη υπάρχον πελατολόγιό σου.

Απο 'κει και πέρα...

Ειλικρινά πιστεύω ότι αυτά είναι τα απαραίτητα βήματα για να ξεκινήσεις την δημιουργία του περιεχομένου σου. Επιμένοντας πως η συνέπεια είναι το πιο βασικό από όλα. Η βελτίωση είναι θέμα χρόνου, όσο περισσότερο περιεχόμενο δημιουργείς τόσο καλύτερος/η θα γίνεσαι. Φυσικά μετά καλό θα ήταν να εμπλουτίσεις το είδος του περιεχομένου που κοινοποιείς. Δεν χρειάζεται να είναι πάντα ένα νέο άρθρο, μπορεί να είναι κάποια μια σύντομη συμβουλή (tip) ή μια ωραία φωτογραφία σου που να συνδέεται με αυτό που κάνεις. Παρακάτω θα δεις ένα ενδεικτικό πλάνο, εσύ βέβαια θα χρησιμοποιείς τα  social media που ταιριάζουν καλύτερα σε αυτό που κάνεις.

Share this:
Αλεξάνδρα Μαξούρα

CRO & Marketing Analyst at Rain Thread 👽Computer Science 🌟Astrophile ♾ Mathematics Lover 😈 Blogger 🎾 Tennis player 📷 Amateur photographer

Top